Skip to main content

Låna pengar

I princip alla vuxna i Sverige har någon gång behövt låna pengar. Det kan vara till en bil, eller till en bostad, eller för att finansiera en dyr renovering eller ett verkstadsbesök. I den här artikeln beskriver vi allt du behöver veta

Låna pengarAtt låna pengar

De allra flesta har någon gång i sitt liv behöv låna pengar. Det kan vara för att finansiera en dyr renovering, en båt, eller en bil. Kanske dyra verkstadsbesök De som äger sin bostad har sannolikt lånat pengar för att köpa den.

I kommande stycken skall vi beskriva allt du behöver veta om att låna pengar. Man kan dela in lån i två grupper, där den ena gruppen sedan har flera olika underkategorier. Vi skall här försöka bena ut detta lite.

 

Lån med säkerhet

Lån med säkerhet är den allra billigaste typen av lån. Dessa lån innefattar bolån, billån eller båtlån. Det är i princip de säkerheterna bankerna är intresserade utav. Räntan på de här lånen är generellt sett lägre, pga dess lägre risk när där finns en säkerhet kopplad till lånet. Normalt sett får du låna 80-85% av värdet på säkerhet (beror på lite).

 

Lån utan säkerhet

Under den här katerogin finns det privatlån, samlingslån (som är detsamma som ett privatlån), snabblån, smslån. Skillnaden här är att det oftast handlar om mindre belopp och kortare löptider. Räntan skiljer sig väsentligt från lån med säkerhet. I många fall är det här möjligt att låna utan UC. 

 

Högkostnadskrediter

En del utav de lån utan säkerhet som finns är högkostnadskrediter. Det innebär att den effektiva räntan är över 29.9% (och här bör man vara observant, eftersom en en kreditgivare säger att räntan är 29.7% men därtill kommer faktura avgift, uttagsavgift och andra påhittade avgifter). Dessa avgifter utgör det som kallas effektiv ränta, vilket är det du som långivare är intresserad av.

 

Vi rekommenderar generellt sätt inte att man lånar pengar, än mindre utan att man bokat budget och skuldrådrivning hos kommunen. Många som tar den här typen av krediter sitter redan i kläm rätt rejält. Tyvärr är dessa lån bara en kortsiktig lösning som kommer att göra dina problem mångfalt större.

 

 

Fler artiklar om ekonomi

Kreditbedömning

Alla långivare måste göra en kreditbedömning för att avgöra om du kan betala tillbaka lånet, och att du har pengar kvar att leva på efter amortering. I den här artikeln förklarar vi vad de tittar på.

KALP

KALP står för "Kvar att Leva på" och är bankernas beräkning på dina kostnader utöver lån och amorteringar. Kostnaderna är schablonsbaserade och sätts varje år av konsumentverket. Till följd av en ökad inflation är de här sifforna väldigt höga, och rent av långt ifrån verkligheten för vilken familj som helst.

Skuldrådgivning

Om du får problem att betala dina skulder, rekommenderas det att du vänder dig till budget och skuldrådgivarna i din kommun. De gör en bedömning om det är värt att skicka en ansökan om skuldsanering. De hjälper dig även med en plan för hur du skall kunna betala dina skulder.

Spelskulder

På den här sidan berättar vi om steg du kan ta om du har spelskulder du inte kan hantera. Vi rekommenderar dig inte att ta ett lån utan att först ha vidtagit åtgärder.

Jämföra lån

Att jämföra lån är skillnaden på att få ett dyrt lån eller ett smart lån. Genom att jämföra lån kan du med säkerhet hitta ett lån som passar dig, till en bra ränta.

Sälja saker

I händelse av att du inte kan betala ditt lån kan du tvingas sälja saker. Det kan vara så enkelt som att säljer den där klänningen du köpt på kredit, de där dyra skorna.

Betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning får du när din skuld har gått till kronofogden och inte behandlats där. En betalningsanmärkning ligger kvar i 3 år.

Lånetyper

Skuldfinansering

Skuldfinansering är för dig som behöver samla lån och krediter utan att öka skuldbördan.

Privatlån

För dig som skall renovera eller vill samla flera lån i ett.

Företagslån

För företaget som vill expandera och behöver kapital.

Finansiering utav elräkning

Elpriserna har skjutit i höjden, och många hushåll kommer att få problem att betala elräkningen.

Snabblån

För dig som behöver låna mindre summor snabbt

Bolån

Till dig som skall köpa en ny bostad, eller sänka räntan.

Så fungerar vår guide

asd

Vår låneguide är designad för att ställa ett par snabba och enkla frågor om dig, och ge dig de lånen som matchar dig bäst.  Genom att ställa dessa frågor kan vårt system gissa vilka lån som skulle passa dig bäst, utan att det skulle påverka dig alldeles för häftigt ekonomiskt. Vår guide kommer att ge dig ett resultat i form av recensioner med mera om kreditgivarna. Denna recensionen är skriven med ditt bästa i åtanke varför vi varnar väldigt tydligt för vissa kreditgivare.

 

Steg 1 - Summa du önskar låna

Genom att veta summa du önskar låna, kommer vårt system att göra en gissning på om du vill slå ihop andra lån och krediter.

Steg 2 - Hur snabbt du önskar få lånet utbetalt

Geniom att veta hur snabbt du önskar få lånet utbetalt, vet vi också vilken typ av lån vi skall presentera för dig.

Steg 3 - Lite uppgifter

Vi frågar efter lite uppgifter för att kunna meddela dig om det kommer några nya kreditgivare. Vi kommer aldrig att ringa dig och försöka pracka på dig ett lån, det finns det andra s.k seriösa låneförmedlare som gör.

 

Kreditupplysning

En kreditupplysning tas först när du hittat ett passande lån. Vi har lån utan uc listade, vilket är bra för dig som är rädd om ditt UC-score. Enligt lag måste alla svenska kreditgivare utföra en kreditupplysning innan ett lån beviljas. De mindre lånen med de kortare löptiderna accepterar oftast mycket mer än storbankerna när de använder UC. Exempel på sådanna lån är snabblån eller kontokredit.

 

Låna med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning antyder att du inte riktigt har koll på din ekonomi, och därför gillar inte "normala" banker det. En del av de kreditinstitut som tillåter lån med betalningsanmärkning gör det ofta i utbyte mot lite högre ränta. Att låna pengar med betalningsanmärkning ger dig en chans till, men det är knappast rekommenderat att låna om du känner att du inte har råd med det.

 

När allt ovan är klart har du sannolikt fått ta ett banklån.

 

 

Vad krävs för att få låna pengar?

Oavsett vilken typ av lån du söker så är lånet förenat med olika villkor för att du skall få låna pengar. Om du uppfyller dessa krav och villkor måste långivaren göra en kreditbedömning på dig.  Utifrån den kommer de att avgöra om de kan bevilja dig lånet. Även om du uppfyller de grundläggande kraven är det inte säkert att du kommer att beviljas önskat lånebelopp. Långivaren kan till exempel bevilja dig ett lån, men på ett lägre belopp än det du önskat.

 

Gemensamma krav för samtliga lånegivare

Alla lånegivare har samma basala krav på dig som låntagare. Dessa är nämligen.

Ålder

I Sverige måste man vara minst 18 år gammal för att få låna. Många långivare har däremot gränsen 20 år, eller till och med högre. Vissa långivare sätter även en övre gräns. Vissa långivare tillåter tillexempel inte att du lånar om du är över 65 gammal (och därmed, generellt sett saknar inkomst).

Inkomst

När långivarna gör en kreditbedömning skall de avgöra om du kan betala tillbaka lånet utifrån din taxerade inkomst. Därmed måste du ha en inkomst för att lånet skall beviljas. Däremot varierar det kraftigt hos de olika långivarna hur stor inkomst du förväntas ha för att lånet skall beviljas, detta inte minst beroende på vilken summa du vill låna.

Betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning betyder att du inte betalat din(a) skuld(er) i tid. Detta kan indikerar att du inte har koll på din egen ekonomi vilket gör att en del långivare drar öronen åt sig. En betalningsanmärkning är kvar i tre år för privatpersoner.

En del långivare accepterar aldrig betalningsanmärkningar, medans andra inte ser det som ett hinder.

Kreditupplysning

Enligt lag är alla kreditgivare skyldiga att ta en kreditupplysning på dig för att göra en samlad bedömning om dina möjligheter att betala tillbaka ett lån. De stora bankerna använder uc. Men det är fullt möjligt att lån utan uc, då en del långivare istället använder bisnode, creditsafe eller andra. Oftast är räntan något högre.

 

Olika typer av lån

Det finns olika typer av lån, och vi tänkte gå igenom de olika här nedan. Oavsett vilken låntyp är det enkelt att ta ett banklån.

Bolån

Detta är det billigaste lånet du kan få, detta eftersom du lånar med säkerhet, dvs fastigheten. Då får låna upp till 85% av husets värde (betyder att du är tvungen att kunna hosta upp kontantinsatsen själv). Här finns det även långivare som är villiga att bevilja dig ett lån även om du har haft betalningsanmärkningar.

Billån/Båtlån

Även detta är ett relativt billigt lån, även här beror det på att du lämnar en säkerhet när du lånar pengar. Tänk dock på att låna på sådan lång tid att bilen inte blir värd mindre än lånet. Det kan bli tråkigt om det skulle hända något. Detta är lån med säkerhet.

 

Privatlån/Samlingslån

Privatlån är större lån utan säkerhet. Det är också här kategorin samlingslån hamnar. Det kallas även blancolån. Något högre ränta än ovan, men det tillåter dig fortfarande att låna med låg ränta. Detta är ofta en bra lösning för att samla dyra lån och krediter.

 

Kontokredit / Snabblån / Sms-lån

Detta är i princip samma lån där du har en kreditlimit som du får använda som du vill. Oftast kan du låna pengar direkt vilket är bra i de fall du hamnar i akuta ekonomiska trångmål. Denna typen av lån låner dig låna pengar utan inkomst.

 

 

 

 

 

 

 

Creeper MediaCreeper DMCA.com Protection Status